zupy

Znaczenie zup w diecie

Większość ludzi na co dzień zjada jednodaniowe obiady, zupełnie pomijając jedzenie zup jako pierwszego dania. Są one podstawą wielu diet odchudzających, a przy tym są smaczne i zdrowe. Ich mocną stroną jest fakt, iż nie tuczą, ale za to świetnie zaspokajają nasz apetyt. Zdecydowanie bardziej kaloryczne są dodatki w postaci ziemniaków czy makaronu. Świetną funkcją zup jest to, że wypełniają nasz żołądek pozostawiając mniej miejsca na dużo bardziej kaloryczne drugie danie.

Prawidłowe odżywianie

Zupa jest też źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, które w takiej postaci są dobrze przyswajalne. W zależności od użytych warzyw i produktów zawiera ona witaminy i minerały mające wpływ na nasze zdrowie. Zupy powinno się jeść zwłaszcza zimą, gdyż nic tak nie rozgrzewa jak rosół czy zupa cebulowa. Są one ważne również wtedy, gdy mamy zwyczaj niejedzenia ciepłych posiłków w ciągu dnia z różnych przyczyn, wśród których najczęściej jest to brak czasu czy zapracowanie. Zimne posiłki spożywane non stop osłabiają nasz układ odpornościowy, który może zostać zregenerowany zupą z dodatkiem czosnku czy innych aromatycznych ziół. Ze względu na swoje właściwości, zupy powinny być codzienną pozycją w menu dzieci i młodzieży.

Nawyk jedzenia zup nabyty w dzieciństwie z pewnością wyjdzie im na zdrowie w dorosłym życiu. Warto też dodać, że zupy należą do grupy najłatwiejszych potraw niewymagających znacznych nakładów czasowych czy finansowych. Do tego możemy użyć w nich wszystkich ulubionych smaków.

Dodaj komentarz