brzoskwinia

Właściwości odżywcze i zdrowotne brzoskwini

Sezon na owoce jest w pełni. Dlatego też jest to świetna okazja do tego, aby uzupełnić wszelkie możliwe niedobory. Jest to zdrowsza i lepsza alternatywa dla słodyczy, które nie dość, że posiadają duże ilości kalorii oraz cukrów, nie dostarczają żadnych dobrych właściwości. Nie są zatem zdrowe. Warto je unikać i jeść jak najrzadziej.

Właściwości brzoskwiń

Brzoskwinie zawierają dużo zdrowych właściwości i witamin, a przy tym sprawdzą się idealnie dla osób, które starają się zrzucić zbędne kilogramy, gdyż nie zawierają dużej ilości kalorii. Powinniśmy je zatem jeść cały rok, czy to świeże czy też suszone. Wpływają one bowiem pozytywnie na pracę nerek, jak również pomagają w walce z zaparciami i anemią. Brzoskwinie prawdopodobnie pochodzą z Chin. Ich właściwości były doceniane już 4000 lat temu. Owoce te zawierają fenole, które neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych (rak piersi) oraz jego przerzutom. Dodatkowo przez wzgląd na dużą zawartość wody – aż 90% – są moczopędne.

Oczyszczenie organizmu

Oczyszczają również dzięki temu nasz organizm z toksyn. Wpływa pozytywnie na nasz układ moczowy oraz wspomaga pracę nerek. Jedzenie brzoskwiń jest polecane osobom, które mają problemy z nadciśnieniem oraz wysokim poziomem cholesterolu. Zawierają duże pokłady błonnika dlatego też świetnie sobie poradzą przy zaparciach, jak również przeczyszczająco. Zwiększają również produkcję czerwonych krwinek, dlatego zaleca się je jeść osobom cierpiącym na anemię. Mogą być również jedzone przez osoby chore na cukrzycę.

Dodaj komentarz