czosnek

Dlaczego warto jeść czosnek?

Od zarania dziejów znane są korzyści wynikające z używania czosnku w codziennej diecie. I bynajmniej nie chodzi tutaj o zabezpieczenie przed wampirami czy innymi stworami potencjalnie zagrażającemu naszemu życiu i zdrowiu. Czosnek dba o serce, wzmacnia odporność, obniża cholesterol i ciśnienie, a do tego jest naturalnym antybiotykiem o działaniu antybakteryjnym i antywirusowym. Dlaczego więc ludzie tak niechętnie się do niego odnoszą?

Niechęć do czosnku?

Otóż za tą niechęć odpowiedzialny jest intensywny zapach, który niektórych doprowadza nawet do mdłości. Liczne badania naukowe udowodniły, że ten śmierdzący składnik czosnku rozszerza naczynia krwionośnie, dzięki czemu spada ciśnienie krwi. Według badaczy czosnek działa skuteczniej niż niejeden popularny lek stosowany w leczeniu choroby niedokrwiennej serca, zaburzeń jego rytmu oraz w profilaktyce wtórnej zawału. Ciekawostką jest również fakt, iż w czasie wojny czosnek był kładziony na trudno gojące się rany, których w tym okresie nie brakowało. Mocnym argumentem przemawiającym na korzyść czosnku jest fakt, iż leczy on zakażenia układu moczowego, nawet jego lekoodporną odmianę.

Ząbki czosnku zawierają spore ilości witaminy B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego  i wzrost świeżych komórek. Wzbogacanie potrwa siekanym czosnkiem może przynieść w tym aspekcie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Niestety czosnek jest ciężkostrawny, dlatego w trakcie wysokiej gorączki lepiej zrezygnować z dodawania go do jedzenia, lecz korzystniej jest wykorzystać go do nacierania czy inhalacji.

Dodaj komentarz